Kino Mantsin kerhotila muutoksen myllerryksessä.

Kino Mantsin kerhotila muutoksen myllerryksessä.

Ilomantsilaiset ovat pian 40 vuoden ajan saaneet kunnaltaan palvelua, jota ei moni muu kunta raaski asukkailleen tarjota. Elokuvateatteri Kino Mantsi aloitti toimintansa syksyllä 1975.

Tarjotessaan kuntalaisille mahdollisuuden tuoreisiin kulttuurinautintoihin omalla kylällä kunta on tullut samalla varjelleeksi palan merkittävää rakennushistoriaa.

Työväentaloksi 1930-luvun lopulla rakennettu talo on ehtinyt nähdä ja kokea monta muutosta. Sen onneksi remontit on tehty kohtalaisen ajallaan ja muutenkin rakennuksesta on pidetty huolta, joten kunnostaminen kannattaa edelleen.

– Elokuvasäätiön 50-prosenttinen tuki on ollut toki merkittävä asia, mutta kyllä ilomantsilaisten päättäjien mielestä kyse on myös tärkeästä palvelusta, sanoo sivistysjohtaja Marjut Ahokas.

Niinpä viime vuosina on digitalisoitu projektorit ja tehty ulkoremontti, nyt alkaa olla viimeistelyvaiheessa sisätilojen uudistaminen.

– Palataan alkuperäiseen kulttuuritilan henkeen, valottaa suunnittelutyön tehnyt Arto Liimatta esitellessään teatterisalin uutta esiintymislavaa ja kuvaillessaan asennusvaiheessa olevia valokiskoja ja tulevaa esirippua.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 18/2015.