Elli Luukkainen on kannustanut nuoria osallistumaan kuntapolitiikkaan ja tekee nyt oman neuvonsa mukaisesti asettumalla ehdolle kuntavaaleissa Kiteellä.

Valtakunnan aitiopaikoilta näkyy myös paikalliskehityksen tarve.

Lukiolaisten liiton puheenjohtajana viime vuoden toimiessaan Elli Luukkainen sai seurata valtakunnan aitiopaikalta koulutuspolitiikan murrosta.

Nuorten ja etenkin heidän tulevaisuutensa asioiden ajaminen jatkuu tällä hetkellä Eurooppanuorten varapuheenjohtajana sekä Helsingin demarinuorten varapuheenjohtajana.

– Tammikuussa jatkoin länsi- ja eteläslaavilaisten kulttuurien opintojani Helsingin yliopistossa vuoden tauon jälkeen, Luukkainen kertoo. Ennen puheenjohtajavuotta hän ehti opiskella täysipäiväisesti syksyn 2015.

Toiveissa on, että myös musiikkiin liikenee kulunutta vuotta enemmän vapaa-aikaa.

Mutta – kuten tarkkaavaisimmat lukijat saattavat muistaa – Ellihän muistutti taannoin nuoria kuntavaaleihin osallistumisen tärkeydestä, vaikkei silloin vielä omaa tilannettaan saatikka ehdolle asettumistaan osannut ennustaa. Nyt osaa.

– Koen kutsumuksekseni ja osittain myös velvollisuudekseni olla tekemässä kotipaikkakunnastani parempaa paikkaa siinä, missä muutakin maailmaa, hän tiivistää päätöksensä asettua ehdolle Kiteellä.

– Pohjois-Karjala ja koti ovat vahva osa identiteettiäni ja siksi minusta tuntuu luonnolliselta olla ehdolla juuri siellä, korostaa kesälahtelainen.

Elli Luukkainen korostaa olevansa ehdolla ensinnäkin siksi, että nuoria tarvitaan lisää päätöksentekoon. Se ei tarkoita pelkästään ehdokkaaksi asettumista, vaan myös vaikkapa toisen kampanjan tukemista.

Ja ennen kaikkea: kunhan edes äänestetään, eli hoidetaan se päätöksenteon jokaiselle kuuluva osuus. Yhdelläkin äänellä on merkitystä.

– Valtuutettujen keski-ikä on Suomessa tällä kaudella reilusti yli 50, muistuttaa Luukkainen. Nuoret ovat valtuustoissa aliedustettuina, vaikka kunnissa päätetään yhä enemmän heitä koskevista asioista.

Maakuntauudistuksen myötä kuntien päätöksenteossa entistä suurempaan rooliin jäävät koulutus ja muu sivistystyö sekä kasvatus. Kaikki suoraan nuoria koskevia asioita.

– Meidän tulisi olla niissä pöydissä, joissa näistä päätetään.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä 7/2017.