Elli Luukkainen vaikuttaa valtakunnallisesti, muistaen juurensa.

Elli Luukkainen vaikuttaa valtakunnallisesti, muistaen juurensa.

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen on aitiopaikalla nykyisessä koulutuspolitiikan murros- ja muutostilanteessa. Hän valvoo nuorten etua ja tuo esille toisen asteen opiskelijoiden tuntoja: kysymys on heidän tulevaisuudestaan.

–Tähän asti on enemmän keskusteltu lukioiden lakkauttamisesta ja muista muutoksista, ei niinkään lukion kehittämisestä, huomauttaa puheenjohtaja näkökulman vaihtamisen tarpeesta.

Liiton kannalta on tärkeää valvoa nuorten etua toimeentulon, terveyspalveluiden ja muiden opiskeluaikaisten asioiden suhteen, mutta tärkeää on myös pitää huolta, että lukio instituutiona jatkossakin täyttää tehtävänsä niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta.

– Nyt itse asiassa lukio voi aika hyvin, kunnat ymmärtävät sen merkityksen paikkakunnalle, Luukkainen iloitsee. Kuntien on panostettava koulutukseensa jos lukio mielitään säilyttää, pelkillä valtionosuuksilla se ei onnistu.

Ylioppilaskirjoitukset ja jatko-opiskelupaikkojen valintamenettelyt ovat lukion kehittymisen ja kehittämisen kannalta keskeisiä asioita.

– Sähköisesti toteutettavat kirjoitukset ei voi olla tavoite itsessään, vaan koko lukio-opetus on uudistettava, puheenjohtaja muistuttaa pedagogiikan suhteuttamisesta digitaalisen maailman tavoitteisiin.

Tavoite on nyt vuodessa 2019, jolloin Opetusministeriön vision mukaan lukio, ylioppilaskirjoitukset ja pääsykoejärjestelmät toimivat sujuvasti yhteen, sähköisiä järjestelmiä hyödyntäen.

Halu vaikuttaa

Nuorten edunvalvontajärjestön tavoitteena on myös lisätä halua vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon. Nyt on meneillään kampanja nuorten saamiseksi ehdokkaiksi kuntavaaleihin.

Aikooko Elli itse lähteä ehdolle?

– Kunpa edes tietäisi missä sitä silloin asuu, hän vastaa ja tulee paljastaneeksi sen suurimman syyn miksi ehdokkuuteen ei aina niin helppoa ole tarttua, vaikka halua yhteisten asioiden hoitamiseen olisikin.

Mutta mikä tärkeintä, kipinä on syttynyt.

Kun Elli Luukkainen lähti Kesälahdelta peruskoulun jälkeen Savonlinnan taidelukioon, päällimmäisenä asiana mielessä oli musiikki ja siinä edistyminen.

Nyt kun siitä on neljä vuotta, musiikki on edelleen tärkeää, mutta saanut väistyä ainakin väliaikaisesti muiden tärkeiden asioiden tieltä. Vaikuttaminen yhteisiin asioihin nousi päällimmäiseksi.

– Toisella luokalla totesin, että on aika valita puolensa, Elli muistaa.

Valinta osui sosialidemokratiaan sekä kodin vaikutuksesta, että siitä huolimatta. Äiti Leila Luukkainen ei tyttären sanojen mukaan koskaan ole painostanut suuntaan tai toiseen.

– Äidin ohje oli, että ”älä myy sieluasi halvalla, vaikka kuka tahansa sen mielellään ottaisi”.

Tyttären kasvuvuodet sattuivat äidin aktiivisimpaan kuntapolitiikan aikaan. On selvää, että päätöksentekoon osallistuminen näkyi kotona ja siellähän ne yleensä myös kielteiset puolet pääsevät esille.

Mieleen kuitenkin jäi, että asioihin voi vaikuttaa. Oikeudenmukaisuuden toteutumiseen voi vaikuttaa parhaiten itse tarttumalla.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 25/2016.