Iisalmelainen demaripoliitikko Kati Åhman sai rintasyöpädiagnoosin elokuussa. Samalla kevään kuntavaaleihin valmistautuminen sai kokonaan uuden suunnan.

Iisalmelainen demaripoliitikko Kati Åhman sai rintasyöpädiagnoosin elokuussa. Samalla kevään kuntavaaleihin valmistautuminen sai kokonaan uuden suunnan.

Iisalmelaisella Kati Åhmanilla todettiin elokuussa hormoniperäinen HER2-positiivinen rintasyöpä. Kevään vaalitaistelu on saanut rinnalleen taistelun elämästä. 

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain lähes 30 000 ihmistä, ja joka kolmas sairastaa syövän jossakin elämänsä vaiheessa. Varsinkin rintasyöpäpotilaiden ennuste on erinomainen, sillä noin 90 prosenttia sen sairastaneista naisista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

Tilasto ei paljoa lohduta, kun diagnoosi osuu omalle kohdalle. Näin kävi iisalmelaiselle demaripoliitikolle Kati Åhmanille. Diagnoosi hormoniperäisestä HER2-positiivinen -syöpätyypistä tuli viime elokuussa. Syöpäepäilyn taustalla oli kesällä rinnasta havaittu kananmunan kokoinen patti.

Katin oli alkuun vaikea uskoa diagnoosia, sillä hän oli ollut ikänsä perusterve ja tupakoimaton.

– Olin imettänyt neljä lasta, eikä suvustakaan löydy yhtään rintasyöpätapausta. Yllätys se oli, mutta ajattelin että on vain lähdettävä taistelemaan, kertoo Kati Åhman nyt kun diagnoosista on nelisen kuukautta aikaa.

Kati sanoo syöpädiagnoosin yllättäneen hänet siinäkin mielessä, että vielä heinäkuun työhöntulotarkastuksessa ei veriarvoista löytynyt mitään poikkeavaa. Iältäänkin Kati on 48 vuotta, eli juuri alle sen iän, jossa rintasyöpäseulonta yleensä aloitetaan.

– Kun huomasin patin, hakeuduin julkisen puolen lääkärille, joka määräsi minut mammografiaan, ultraan ja koepalan ottoon. Ultralääkäri sanoi jo heti, että kokemuksensa perusteella hän voi epäillä syöpää, Kati kuvaa.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehden nrosta 50/2016