Kimmo Kiljunen näkee työeläkkeiden taitetussa indeksissä epäkohdan, joka vaatii oikaisua.

Kimmo Kiljunen näkee työeläkkeiden taitetussa indeksissä epäkohdan, joka vaatii oikaisua.

Työeläkkeiden taitettua indeksiä vastustava kansalaisaloite on kerännyt taakseen yli 40 000 nimeä. Yhtenä hankkeen asiamiehenä toimii pitkäaikainen demarikansanedustaja Kimmo Kiljunen. 

Vaikka eläkeläiset ovat alati kasvava ja yhä tärkeämpi osa suomalaista yhteiskuntaa, niin kovin suurta arvostusta he eivät tunnu ainakaan poliittisten päätösten valossa tänä päivänä nauttivan. Hyvän esimerkin tästä antavat tällä hallituskaudella eläkeläisten jo entuudestaan pieneen toimeentuloon kaavaillut asumistuen leikkaukset sekä palvelumaksujen korotukset ja Kelan lääkekorvausten heikennykset.

Oma lukunsa tässä eläkeläisten toimeentulon hitaassa hivuttamisessa on ollut vuodesta 1995 työeläkkeitä koskenut taitettu indeksi – eli se, että eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen vain 20 prosenttia. Tämä on johtanut eläkkeiden tulotason ja ostovoiman heikkenemiseen ja eläkeläisten köyhtymiseen hälyttävällä tavalla.

Pitkäaikainen demarikansanedustaja, valtiotieteiden tohtori Kimmo Kiljunen on tarttunut epäkohtaan viime vuonna julkaistussa kriittisessä kirjassaan ”Eläkeläisen taitettu itsetunto”. Erityisesti Kiljunen ihmettelee sitä, ettei lähes 200 miljardin euron eläkerahastojen massiivisesta tuotosta käytetä edelleenkään euroakaan eläkkeiden maksuun, vaikka niiden sijoitetun pääoman arvonnousu on nykyisellään noin 12 miljardia euroa vuodessa.

– Voidaan sanoa, että suomalainen eläkejärjestelmä voi hyvin, mutta eläkkeensaajat huonosti, Kiljunen kiteyttää asiaa koskevan ristiriidan.

Ristiriidan korjaamiseksi Kiljunen on yhtenä alulle panijana mukana myös tuoreessa kansalaisaloitteessa, jossa vaaditaan työeläkeindeksin palauttamista palkkatasoindeksiksi. Kansalaisaloite on kerännyt tähän mennessä yli 40 000 nimeä, ja näyttää selvältä, että maaliskuun loppuun mennessä saavutetaan kansalaisaloitteen vaatima 50 000 nimen raja.

– Koskaan ennen en ole nähnyt näin tasaisen vahvaa kannatusta minkä kansalaisaloitteen takana, joten kyllä kai se kertoo, että joissakin väestönosissa muhii, Kiljunen kuvaa.

Joensuun työväentalolla järjestetään torstaina 18.2. klo 18 ajankohtainen tilaisuus kunnallisen eläkejärjestelmän tulevaisuudesta. Tilaisuudessa puhuu Kuntien eläkevakuutuksen Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellsten. 

Teksti: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 6/2016.