Kirjastovirkailija Tatu Kaihua.

Kirjastovirkailija Tatu Kaihua.

Aika moni opiskelija ja nuori on jossakin elämänsä vaiheessa ollut kirjastossa töissä tai harjoittelussa hyllyttämässä kirjoja.

Osalle käy niinkin, että kirjojen pariin tulee jäätyä vähän pidemmäksikin aikaa; näin kävi muun muassa joensuulaiselle Tatu Kaihualle, joka on työskennellyt Joensuun kaupunginkirjaston kirjastovirkailijana nyt runsaan kahden vuoden ajan.

Miehen työpaikkana ovat kirjaston musiikkiosasto sekä yleinen asiakaspalvelu lainausosastolla. Työhön kuuluvat hyllyttämisen ja asiakaspalvelun ohessa muut tietopalveluun kuuluvat selvitystyöt sekä tarvittaessa esimerkiksi asiakkaiden vinkkaaminen mielenkiintoisista kirjoista tai muista niteistä.

Kaihua sanookin työn olevan paitsi paljon pölyttyneitä mielikuvia monipuolisempaa myös sosiaalisempaa.

– Moni ehkä ajattelee, että kirjasto on jotenkin introvertti paikka, jonne hiljaiset ihmiset tulevat piiloon. Mutta kyllä tämä on oikeasti todella sosiaalinen työ, moni tulee tänne myös juttelemaan tai sosiaalisen kanssakäymisen vuoksi, Kaihua määrittää.

Humanismin poluilla

Kaihuan oma tie töihin kirjastoon kulki monen humanistin tavoin aluksi hieman harhaillen, mutta lopulta määrätietoisin askelin. Joensuussa nuoruutensa viettänyt ja koulunsa käynyt mies hakeutui ensin Tampereen yliopistoon englantilaista filologiaa ja kielitiedettä opiskelemaan, mutta ymmärsi jossakin vaiheessa opintojaan, ettei halua englannin opettajaksi.

– Tein silloin tietoisen päätöksen alkaa opiskella informaatiotieteitä, jotka antavat pätevyyden kirjastotyöhön, Kaihua kuvaa.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehden nrosta 39/2015.