Kontiolahden kunnanvaltuutetun Pirkko Möntin arkeen kuuluu tärkeänä osana lapsenlasten hoito. ”Jos lapset ovat vaikkapa sairaana ja vanhemmat töissä, minun luonani on heille hyvä paikka”.

Pirkko Möntti, 66, on paljasjalkainen lehmolainen. Politiikkaan hän lähti aktiivisesti mukaan vasta varttuneemmalla iällä, vaikka aate taisi tulla jo äidinmaidossa.

Miten sinusta tuli demari?

– Kotona on tehty sosialidemokraattista politiikkaa aina. Lapsesta asti olen ollut toiminnassa auttamassa, esimerkiksi jaoimme vaalimainoksia aikuisten apuna.

– Kun lähdin oppikoulun jälkeen Joensuuhun töihin Postipankkiin, siellä ei katsottu politikointia hyvällä. Koko ajan kuitenkin tiesin mikä olen. Kun posti ja pankki erosivat ja eläkeikä lähestyi, niin aloin taas haaveilla, että jos joskus pääsisin itsekin vaaleihin ehdolle.

– Liityin jäseneksi 1996. Ajattelin, että on jo korkea aika lähteä mukaan toimintaan ja menin vaaleissa ensikertalaisena läpi 1998.

Millainen oli ensimmäinen valtuustokautesi?

– Olin mukana viimeisessä perusturvalautakunnassa. Harjoittelin päätöksentekoa, kaikki oli uutta. Sitten tulikin kirkollisvaalit, ja sitä kautta minusta tuli kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston jäsen.

– Toisella kaudella olin sivistyslautakunnan jäsen ja nyt pääsin kunnallishallituksen jäseneksi. Tykkään puuhasta, kun ihmiset tulevat juttelemaan. Tykkään siitä, että voi puhua ihmisten kanssa.

KONTIOLAHTI / Suvi Palosaari

Lue lisää lehden nrosta 31/2017.