Leena Nyyssönen on vaikuttanut Kontiolahden kuntapolitiikassa 17 vuotta, vuodesta 2000. Alkuvuosien päätösten hän sanoo olleen suorastaan helppoja, viime vuosien työteliäämpiä kuntatalouksien jouduttua haasteellisten aikojen eteen.

Leena Nyyssönen, 61, on tehnyt opetus- ja kasvatustyötä lasten, nuorten ja perheiden parissa Kontiolahdella liki 30 vuotta. Kuntapolitiikkaan hänet imaistiin mukaan heti ensimmäisistä vaaleista, 17 vuotta sitten.

Leena Nyyssönen, kuka olet?

– Olen lehmolainen luokanopettaja, entiseltä ammatiltani erityisopettaja ja vielä sitä aiemmalta lastentarhanopettaja. Alun perin olen joensuulainen, mutta muutin Kontiolahteen pojan syntyessä vuonna 1988, kun pääsin opettajan virkaan Lehmoon. Sen jälkeen on Kontiolahti tullut muutenkin tutuksi, kun lähdin mukaan kunnallispolitiikkaan.

Mitä sinulle kuuluu?

– Minulle kuuluu erittäin hyvää, kun läheiset voivat hyvin. Aikuisen poikani lisäksi myös veljeni perhe ja Karhunmäessä asuva isäni ovat minulle kuin omaa perhettä. Sähköasentajaksi valmistuvalle pojalleni toivoisin alueelta töitä, isälle puolestaan olen hyvin kiitollinen oppimastani elämänmyönteisyydestä ja saamastani tuesta.

– Olen myös auttanut läheistä perhettä, jonka poika loukkautui hiljattain vakavasti. Hän on poikani hyvä ystävä ja olen ollut hänelle kuin varaäiti.

Miten sinusta tuli demari?

– Isäni ja äitini olivat jo demareita, isäni muuten työskenteli myös aikanaan Kansan Voima –kirjapainossa painopuolen johtajana. Kysyin sitten myöhemmin heiltä, että miten pääsisin mukaan tekemään puoluetyötä ja sain ohjeeksi ottaa yhteyttä kuntapolitiikassa mukana olleeseen päiväkodinjohtaja Eini Heiskaseen. Hän pyysikin minua kuntavaaleihin, tämä tapahtui vuonna 2000.

– Sen jälkeen olen ollut Kontiolahden valtuustossa viimeiset 17 vuotta ja neljä kautta myös kunnanhallituksen jäsenenä/ varapuheenjohtajistossa.  Olen pitänyt siitä, että pystyn vaikuttamaan asioihin jo valmisteluvaiheessa. Se on ollut työteliästä työtä, jossa on pitänyt pohtia paljon myös arvokysymyksiä.

KONTIOLAHTI / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 32/2017.