Johanna Suvanto toimii nykyään mielenterveys- ja päihdepalveluiden ylilääkärinä Siun sotella. Hän kiittää hyvinvointivaltiota siitä, että hänellekin suotiin aikanaan mahdollisuus lähteä työläiskodista opiskelemaan lääkäriksi.

Kontiolahtelainen Siun Soten mielenterveys- ja päihdepalveluiden ylilääkäri Johanna Suvanto, 48, kysyisi kuntapolitiikassa enemmän asioita nuorilta.

Kuka olet, Johanna Suvanto?

– Olen 48-vuotias Joutsenosta Helsingin ja Kuopion kautta Kontiolahteen vuonna 1997 laskeutunut mielenterveys- ja päihdepalveluiden ylilääkäri ja psykiatri. Asun Paiholan kylällä ja minulla on puoliso sekä kolme lasta, joista kaksi on jo kasvanut maailmalle. Lisäksi perheeseemme kuuluu kuusi kissaa sekä tuoreimpana tulokkaana 14-viikkoinen chihuahua nimeltä Armas.

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt?

– Olen juuri palannut vuosilomiltani töihin. Joka vuosi loma tuntuu liian lyhyeltä ja aivan kokonaan en nytkään päässyt työasioistani irti. Juuri tällä hetkellä olen myös mukana suunnittelemassa ja järjestämässä Kotkakuntotapahtumaa Kontiorantaan 23.–24.9. Olen ollut itse monena vuotena osallistumassa tapahtumaan, nyt olen Nuorten Kotkien mukana järjestämisvuorossa. Lisää talkoolaisia ja palkintoja kaivataan edelleen mukaan!

Miten sinusta tuli demari?

– Sosialidemokraattiset arvot olen saanut jo äidinmaidossa, ja melko kirjaimellisesti, sillä nimenomaan äiti oli meidän perheessä se aktiivisempi politiikassa. Koti oli työläistaustainen: äiti ja isä olivat betonimylläreitä, myöhemmin isä meni Stora Ensolle höyläriksi ja äiti kouluttautui lähihoitajaksi.

– Liityin itse puolueeseen 17-vuotiaana ja olin mukana Nuorten Kotkien toiminnassa. Minua kannustettiin kotona kouluttautumiseen ja kiitos hyvinvointiyhteiskunnan minun oli mahdollista lähteä Kuopioon lääketieteelliseen opiskelemaan. Siellä olin muun muassa vuoden 1994 eduskuntavaaleissa ehdolla sekä mukana Pohjois-Savon piirihallituksessa.

KONTIOLAHTI / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 35/2017.