Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Harjanne keksi mielestään loistavan idean päästäkseen julkisuuteen. Hän vaatii jo 13000 euron vuosieläkkeiden verotuksen kiristämistä.
Julkisuutta tuli, mutta idea tuoksahti jo samana päivänä. Hänestä 13000 euron vuositulo on eläkeläisille liian suuri. Suurituloisten kateus eläkeläisiä kohtaan on pohjatonta!
– Ei ole helsinkiläisellä diplomi-insinöörillä numerot ja eläkeasiat hallinnassa, sanoi kahviporukka.
HS ja YLE ovat jatkaneet innolla Harjanteen aloittamaa keskustelua, tietenkin ilman eläkeläisiä. Keskustelu on suunnattu kahteen asiaan. Työntekijä ei maksa itse eläkettään ja riittääkö eläkerahastot. Molemmat sinänsä tärkeitä asioita.
Kukaan ei tietenkään maksa kokonaan omaa eläkettään. Suomen osittain rahastoiva systeemi on maailman parhaimpia eläkejärjestelmistä. Sen hieno pääperiaate on ylisukupolvinen sopimus. Teivo Pentikäinen kehitteli järjestelmän 1960-luvun alussa. Sen ydinajatus on, että aina seuraava sukupolvi maksaa eläkettä paitsi itselleen, myös edelliselle, jo eläkkeellä olevalle sukupolvelle. Niin tapahtuu tänäänkin. Nyt työeläkkeellä olevat maksoivat kolmekymppisinä silloin työeläkkeellä olevien eläkkeitä ja nykyiset kolmekymppiset maksavat osaltaan meidän, nyt eläkkeellä olevien työeläkkeitä. Työeläke on siirrettyä palkkaa.
– Ei ole helsinkiläisellä diplomi-insinöörillä numerot ja eläkeasiat hallinnassa, sanoi kahviporukka.
Pentikäisen tavoite oli saada rahastoihin kahden vuoden eläkemaksuja vastaava summa, rahastot ovat riittäneet jo 60 vuotta eläkkeiden maksuun. Nyt niissä on noin yhdeksän vuoden tarve, mutta sekään ei eläkepomoille riitä. He haluavat rahastoihin eli oman peukalonsa alle kolmenkymmenen vuoden eläkkeiden maksuun tarvittavan summan. Taustalla on eläkepomojen halu oman taloudellisen vallan ja tulojensa (bonusten) kasvattaminen rahastojen siivellä.
– Hallitus lupaa, että ei koske eläkkeisiin. Ansiotulojen raippaveron alarajan hallitus tuplasi 150 000 euroon, mutta eläkkeiden raippaveron jätti ennalleen 47 000 euroon. Molemmat putipuhtaita ideologisia valintoja. Näitä rajoja ei Harjannekaan protestoi, kun oma lompakko lihoo. Työeläkkeiden perusteena on taitettu indeksi, jossa kuluttajahinnat ovat määräävä tekijä. Lahjomattomat numerot kertovat kahden vuoden työeläkkeiden poikkeuksellisten korotusten liuenneen jo hintojen nousuun. Parin vuosikymmenen aikana palkat ovat nousseet 100 prosenttia ja eläkkeet 50 prosenttia, syynä taitettu indeksi. Tästä huolimatta eläkekorotusta kadehditaan. Pidä Harjanne näppisi erossa työeläkkeistä, vaati kahviporukka!
Mukavaa alkutalvea!
Ari Tielinen