Suomelle on tulossa miljardien eurojen laskut metsien ylihakkuista ja tehottomista toimista luontokadon pysäyttämiseksi. Niitä laskuja eivät maksa laskun aiheuttajat vaan veronmaksajat.

Hii­li­nie­lun vä­he­ne­mi­sen ai­heut­taa no­pe­a­kier­toi­sen kui­tu­puun li­sään­ty­vä käyt­tö. Kas­vu ei enää vas­taa hak­kui­ta. Met­sä­te­ol­li­suus os­taa, met­sä­no­mis­ta­jat myy­vät ja met­sä­fir­mat hak­kaa­vat. Kui­tu­puu kei­te­tään bulk­ki­sel­luk­si maa­il­man­mark­ki­noil­le. Eni­ten täs­tä hyö­ty­vät met­sä­te­ol­li­suu­sy­ri­tys­ten suu­rel­ta osin ul­ko­mai­set omis­ta­jat vuo­si vuo­del­ta kas­va­vien osin­gon­ja­ko­jen myö­tä. Toki sii­vun­sa saa­vat myös met­sä­no­mis­ta­jat.

Avo­hak­kuu tu­ho­aa kai­ken luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den alu­eel­ta. Ti­lal­le is­tu­tet­ta­vien puu­pel­to­jen kas­vu­ai­ka­na en­nen seu­raa­vaa avo­hak­kuu­ta eh­tii alu­eel­le kas­vaa kor­kein­taan vä­häis­tä alus­kas­vil­li­suut­ta, mut­ta mo­ni­muo­tois­ta luon­toa sin­ne ei pa­lau­du kos­kaan.

Luon­to­ka­don py­säyt­tä­mi­nen on aloi­tet­ta­va oh­jaa­mal­la ta­lous­met­sien käyt­töä jat­ku­vaan kas­va­tuk­seen avo­hak­kui­den si­jaan.

Hii­li­nie­lu­jen kas­vun, jo­hon Suo­mi on si­tou­tu­nut ja jota voi­mas­sa ole­va il­mas­to­la­ki­kin edel­lyt­tää, pe­las­taa vain hak­kui­den vä­hen­tä­mi­nen. Tä­män on myön­tä­nyt myös ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri Myk­kä­nen. Vii­me vuo­si­na pe­rus­tet­tu­jen ja pe­rus­teil­la ole­vien jät­ti­mäis­ten teh­tai­den on kaik­kien lu­vat­tu ole­van kor­ke­an ja­los­tu­sas­teen bi­o­tuo­te­teh­tai­ta. Yh­des­tä­kään ei ole sel­lais­ta tul­lut, kaik­ki ovat sel­lun­keit­tä­möi­tä. Kui­ten­kin juu­ri puun ja­los­tu­sas­teen nos­ta­mi­nen mah­dol­lis­tai­si teh­tail­le sa­man tai pa­rem­man tuo­ton vä­hem­mäl­lä puun käy­töl­lä, mikä vä­hen­täi­si hak­kui­ta. Val­ti­on tu­lee oh­ja­ta te­ol­li­suut­ta tä­hän suun­taan lo­pet­ta­mal­la yri­tys­tu­et bulk­ki­tuo­tan­nol­ta ja tu­ke­mal­la in­ves­toin­te­ja bi­o­tuo­te­tuo­tan­toon. Toi­nen tu­ki­lin­ja tu­lee ol­la puu­ra­ken­ta­mi­nen, jos­sa hii­li­nie­lu säi­lyy sata vuot­ta vie­lä hak­kuun jäl­keen.

Luon­to­ka­don py­säyt­tä­mi­nen on aloi­tet­ta­va oh­jaa­mal­la ta­lous­met­sien käyt­töä jat­ku­vaan kas­va­tuk­seen avo­hak­kui­den si­jaan. Tämä voi­daan teh­dä esi­mer­kik­si ve­ro­tuk­sen kei­noin. Tä­tä­kin tär­ke­äm­piä ovat EU:n en­nal­lis­ta­mi­sa­se­tuk­sen täy­si täy­tän­töön­pa­no ja van­ho­jen ja luon­non­va­rais­ten met­sien suo­je­lu. Jäl­kim­mäi­sen kri­tee­rit on muu­tet­ta­va niin, et­tä suo­je­lu­a­laa to­del­la tu­lee ta­voi­te­mää­rä. Kri­tee­rei­hin tu­lee li­sä­tä luon­non mo­ni­muo­toi­suus esi­mer­kik­si puus­ton ikää kor­vaa­va­na suo­je­lu­pe­rus­tee­na.

Met­sä­te­ol­li­suu­den pu­heet vas­tuul­li­suu­des­ta ovat pelk­kiä pu­hei­ta. Stora En­son raak­ku­tu­ho on vain pi­sa­ra luon­non­tu­ho­jen me­res­sä. Or­pon (kok) hal­li­tus ei luon­non­suo­je­lua edis­tä ei­kä met­sä­te­ol­li­suut­ta hil­lit­se. Ne teh­tä­vät jää­vät op­po­si­ti­ol­le, eri­tyi­ses­ti SDP:lle suu­rim­pa­na op­po­si­ti­o­puo­lu­ee­na. Vaa­ti­muk­set on esi­tet­tä­vä nyt, seu­raa­viin vaa­lei­hin on vie­lä pit­kä ai­ka.

Veli-Mat­ti Hurs­kai­nen