Sähkönsiirron monopoli on myrkkyä käyttäjille.
Vertailin meidän yhteisesti omistetun sähköyhtiö PKS:n hinnoittelua suhteessa toiseen täkäläiseen yhtiöön eli Caruna Espooseen.
Kahdeksassa vuodessa PKS:n kuukausimaksun, nykyisen perusmaksun hinta on noussut lähes sata prosenttia (17,89→35,14 e), Carunan perusmaksu on noussut neljä prosenttia. Molemmat ovat siirtyneet laskutuksessa aiemman kolmen kuukauden yhteissumman sijaan kuukausikohtaisen perusmaksun näyttöön. Oman yhtiömme kohdalla peruste on varmaan se, että kolmen kuukauden perusmaksu yhtenä lukuna näyttäisi kuluttajasta jo hirveältä.
Siirtomaksun muutokset ovat pysyneet kohtuullisempina, PKS:lla nousu noin 17 prosenttia, Caruna Espoolla laskua vajaat pari prosenttia.
Ei siis ole sattumaa, että PKS mainostaa maakuntalehden etusivulla juuri laskujen maksuaikaa.
Ei siis ole sattumaa, että PKS mainostaa maakuntalehden etusivulla juuri laskujen maksuaikaa.
Sähkönsiirron monopolin murtamiseen on keino. Sähköyhtiöt määrätään teleyhtiöiden tapaan vuokraamaan johtimiaan omakustannushinnalla muille sähköyhtiöille. Tällöin asiakas saisi vain yhden laskun käyttöpaikalle ja perusmaksu ja siirtohinta kohtuullistuisi, kun yhtiöt ihan aidosti olisivat keskenään kilpailutilanteessa.
Omistamamme yhtiön puolustukseksi voi sanoa, että riistohinnoista osa menee hyvään tarkoitukseen eli omistajakuntien menojen tilkkeeksi. Caruna Espoon riistohinnoittelu saavutti jo lakipisteensä ja se joutui laskemaan siirtohintoja pikkuriikkisen Energiaviraston määräyksestä, mutta vain pikkuriikkisen. Kun vielä valtiovalta Riikka Purran johdolla käyttäisi sähköveron tuottoja runkoverkon rakentamiseen tällekin alueelle.
Pisteeksi iin päälle PKS:n lasku alkoi tulla yllättäen ja pyytämättä digipostipalvelu Kivran kautta. Sekin ottaa oman siivunsa ”palvelusta”. Kysyin sähköyhtiöstä tätä siirtoa, vastausta en saanut.
Ari Tielinen
PKS-asiakas