”...elämä kuoleman varjossa. Se on luonnotonta, se on henkistä sairautta.”
Näin kirjoittaa Olavi Paavolainen 17.5.1942, kun Suomessa vietettiin Sankarivainajien muistopäivää.
Paavolaista kauhistutti kuoleman ihannointi. Suomen Kuvalehden kannelle, jossa on kuva nuorista sotilaista ja teksti ”Vaikk´ elämä rikkaana vartoo meitä, sen voimme maallemme antaa pois” hän parahtaa: ”Antakaa tälle … maalle elämänne – ... hedelmällinen nuoruutenne ja miehinen voimanne! Ehkä teidän nyt on kuoltava, mutta älkää tehkö kuolemastanne itsetarkoitusta, päämäärää, kansallista ihannetta.”
Luin Paavolaisen tekstejä erityisen hartaasti sunnuntaina, Kaatuneitten muistopäivänä.
Toiveikkaasti ajatellen olemme ehkä kansakuntana ottaneet askeleen elämää kunnioittavaan suuntaan, kun päivä on nimetty Kaatuneitten muistopäiväksi, ei enää sankarivainajien. Uhreja kuolleet ovat, menettetyjä elämiä.
Meillä on seinällä kuvat äidin enoista, kolmesta nuoresta asepukuisesta miehestä, joiden elämä loppui sotaan. Näitä kuvia katselin pienenä tyttönä Tiitan mummon luona ”keskimmäisessä kammarissa” enkä tietenkään ymmärtänyt kovin hyvin, mistä oli kysymys. Sen vain, että sen paremmin Tiitan mummon luona kuin Lempi-mummolassakaan ei leikitty pyssyleikkejä.
Sota oli paha, ei leikin eikä leikinlaskun asia, se tuli selväksi.
Sota oli paha, ei leikin eikä leikinlaskun asia, se tuli selväksi.
Tiitan mummo, nuorena leskeksi jäänyt, äiti, joka menetti sodalle kaikki kolme poikaansa, eli varmasti lopun elämänsä kuoleman varjossa. Siltikin, vaikka raatoi kaikin voimin pitääkseen velaksi ostetun tilan.
Miten ja minkä vuoksi jaksoi, sopii kysyä ja miettiä.
Elämä se kai eteen päin kuitenkin vei. Piti liikkeessä, viritti jonkun toivon tulevasta, kenties paremmasta. Ainakin mummolla oli rakas tyttären tytär, jonka kasvua ja elämää seurata. Huolehtiakin siitä – paitsi omasta, mummon sydämen halusta niin myös vanhimman poikansa toiveesta. Olihan tuo tyttö – äitini – ollut Toivo-enonsakin silmäterä.
Näen isoenojeni piirteitä suvun pojissa. Se jotenkin lohduttaa. Ajattelen äitiäni, joka kertoo kaipauksen ja ylpeyden sekaisella äänellä ”Tiitan pojista” ja joka aina lopuksi sanoi, että jos nuo pojat olisivat saaneet elää, niin Toivo-enosta olisi varmasti tullut poliitikko, Pekka-enosta puuseppä ja Yrjö-eno olisi jäänyt pitämään tilaa.
Ne arjen sankariteot jäivät tekemättä, kun piti antaa uhri. Surullista se on. Pohjattoman surullista.
Lainaukset Olavi Paavolaisen kirjasta Synkkä yksinpuhelu.