Syksy on alkanut kiireisesti, mutta ilmassa on myös huolta tulevasta. Vaikka suunnittelutyötä tehdään innokkaasti, on selvää, että ajat ovat haasteellisempia kuin aikaisempina vuosina. Itä-Suomen järjestöneuvottelukunnat kokoontuivat Varkaudessa pohtimaan, miten alueellista yhteistyötä voisi kehittää entistä vaikuttavammaksi, ja keskustelussa nousivat esiin erityisesti hyvinvointialueiden ja järjestöjen välisen yhteistyön mahdollisuudet. Myös Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta Jane piti viimeisimmän kokouksensa, jossa linjattiin järjestöjen vaaliteemat kunta- ja aluevaaleihin, ja valittiin työryhmä valmistelemaan Pohjois-Karjalan yhdistysohjelman päivittämistä tulevaisuuden tarpeisiin.
Miten pitkälle tulevaa voidaan suunnitella, kun epävarmuus varjostaa horisonttia?
Vaikka kokouksissa oltiin täynnä intoa ja uusia ideoita, ei voitu sivuuttaa järjestötoimintaa uhkaavia leikkauksia. Keskusteluissa nousivat esiin huolenaiheet valtionavustusten ja kuntien järjestöavustusten vähentymisestä. Miten pitkälle tulevaa voidaan suunnitella, kun epävarmuus varjostaa horisonttia? Entä mitä tapahtuu niille ihmisille, joille järjestöjen tarjoama tuki on tärkeä osa arkea? Näinä epävarmoina aikoina on entistä tärkeämpää, että pidämme yhdessä huolta järjestötoiminnan jatkuvuudesta, jotta voimme varmistaa sen, että kukaan ei jää ilman apua.
Järjestöjen kyky selviytyä kriisien keskellä on kuitenkin ollut aina niiden vahvuus. Järjestötoiminta elää ihmisten voimalla, ja tänä syksynä on useita tilaisuuksia, joissa näitä teemoja käsitellään yhdessä. Esimerkiksi syyskuussa Joensuussa järjestettävät Vapaaehtoistoiminnan messut tuovat esiin järjestöjen tarjoamia mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön. Nurmeksessa pidettävä valtakunnallinen Maaseutuparlamentti kokoaa yhteen laajasti eri toimijoita keskustelemaan maaseutujen tulevaisuuden kehittämisestä. Lokakuussa sosiaalipolitiikkaa käsitellään laajasti Joensuussa järjestettävillä valtakunnallisilla Sosiaalipolitiikan päivillä, joiden teemana on turvallisuus.
Sanna Heinonen