Valotaiteilija ja tapahtumapuutarha Botanian omistaja Kari Kola kokee, että vaikka tulevaisuudessa kävisi kuinka, on Botania projektina jo nyt onnistunut.

Vuosituhannen lopussa Kari Kolan oli tarkoitus vain kyläillä Joensuussa, mutta hänestä tulikin paitsi kansainvälisesti tunnettu valotaiteilija, myös vauhdilla uudistuvan Botanian omistaja. 

Vuonna 1999 Kola asui Järvenpäässä, ja koki, että kaupungin anti oli jo nähty. Ajatuksissa pyöri muutto Helsinkiin tai Ouluun. Loppuvuodesta Kolan oli tarkoitus tulla vain viikonlopuksi kyläilemään Joensuussa opiskelevan siskonsa luo, mutta toisin kävi.

– Viikonloppu vähän venyi. Olin irtisanoutunut työstäni lihatehtaalta ja irtisanonut vuokrasopimukseni. Oli muutoksen aika, Kola muistelee.

Ensimmäiset muistikuvat Botanian kasvitieteellisestä puutarhasta hänellä on vuodelta 2001, jolloin hän sai puutarhalta siemenlajittelijan harjoittelupaikan. 45 minuuttia myöhemmin hänelle soitettiin kaupunginteatterilta vapaana olevasta valo- ja äänisuunnittelijan harjoittelupaikasta.

– Mietin, lähdenkö kasvien vai valon ja äänen maailmaan. Päädyin teatteriin, josta menin ammattikouluun opiskelemaan media-assistentiksi esitystekniikan linjalle, Kola hymyilee.

Mittava siivousurakka

Kola on valaissut muun muassa Englannissa Stonehengen maailmanperintökohteen ja Suomessa Saana-tunturin. Tänä päivänä hän on maailmanlaajuisesti tunnettu valotaiteilija. Nyt muut projektit saavat kuitenkin odottaa, sillä vajaa vuosi sitten Kola osti Markku Pesosen ja Teemu Purmosen kanssa lakkautusuhan alla olleen Botanian. Idea syntyi Kolan kuultua, että Botaniaa hoitaneelta yhdistykseltä alkoivat voimavarat loppua.

– Ainoa keino pelastaa paikka oli ostaa tämä, Kola kertoo.

Kaupat tehtiin maaliskuussa 2018. Alkoi mittava siivousprojekti, jonka ohessa remontoitiin paikkoja. Tiluksilta lähti 300 000 kilon edestä roskaa kaatopaikalle ja kymmenen rekallista tavaraa kierrätykseen. Ympäröivää näreikköä karsittiin, pihalle rakennettiin nuotiopaikka ja kokeiltiin uusia toimitapoja. Kävijämäärä nousi viime vuoden aikana merkittävästi, 30 000 ihmisen paikkeille.

Vuoden mittaan yhtiökumppanukset huomasivat, että heillä oli liikaa näkemyseroja tulevaisuudesta. Kola halusi ottaa nopeampia askeleita kuin muut – tällöin toki myös riskit ovat suuremmat. Niinpä hän osti sadan prosentin omistusosuuden viime syksynä.

JOENSUU / Susanna Eriksson

Lue lisää lehdestä nro 9/2019