Mainosen perhe: Jussi (vas.), Jusa, Joose ja Jenni. Heistä Jenni lienee monelle tuttu myös Viikko Pohjois-Karjalan ja Savo-Karjalan demareiden piiritoimistolta. Seuraavat puolitoista vuotta Jenni työskentelee Joensuun Työväenyhdistyksen järjestösihteerin sijaisena.

Mainosen perhe päätti kokeilla omaa perhevapaauudistusta käytännössä. Siinä Jussi jää kuorma-auton ratista kotiin hoitamaan puolivuotiasta Joosea ja Jenni puolestaan palaa työelämään puolisen vuotta suunniteltua aiemmin. 

Paljon on puhuttu politiikassa viime vuosina vanhemmuuden tasa-arvosta ja perhevapaauudistuksesta. Tilastot kertovat kuitenkin edelleen karua kieltään siitä, että vielä 2010-luvun Suomessakin juuri naiset ovat perhesyiden vuoksi vaarassa jäädä syrjään työelämästä, kun taas ani harva mies jää kotiin hoitamaan lapsiaan.

Joensuulaisessa Mainosen perheessä näitä tilastoja päätettiin kuitenkin korjata ainakin yhden tapausesimerkin verran, kun perheen äiti Jenni palaa työelämään puolisen vuotta suunniteltua aiemmin ja isä Jussi puolestaan jää kotiin hoitamaan puolivuotiasta Joose-vauvaa.

Kun Jussi summaa jäljellä olevat vanhempainvapaat, isyyslomat sekä vuosilomat, saa hän näillä näkymin olla Joosen kanssa kotona lokakuun loppuun saakka. Vaikka elämänrytmin muutos on työkseen kuorma-autoa ajavalle Jussille melkoinen, ei koti-isäksi heittäytyminen juurikaan pelota.

– Toinen lapsi on aina helpompi, kun tietää jo mitä odottaa, vakuuttaa Jussi viitaten siihen, että perheellä on jo 6-vuotias esikoispoika, Jusa, parhaillaan esikoulussa.

– Mutta hetki siinä menee, että tottuu ja saa vauva-arjen pyörimään, Jussin myöntää.

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 19/2018