Viime viikolla käyttöönotetussa M-rakennuksessa on muun muassa ravintokeskus, joka vastaa keskussairaalan ravintohuollosta,kuten potilaiden ja henkilökunnan aterioista. Kuvassa henkilökunnan uudet ruokailutilat.

Viime viikolla käyttöönotetussa M-rakennuksessa on muun muassa ravintokeskus, joka vastaa keskussairaalan ravintohuollosta,kuten potilaiden ja henkilökunnan aterioista. Kuvassa henkilökunnan uudet ruokailutilat.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan M-rakennus ja uusi ravintokeskus ovat valmistuneet. Iso sykäys kokonaan uuden rakennuksen rakennuttamiselle oli vanha, saneerauskelvoton keittiö, joka ei enää vastannut nykyaikaisen ruoanvalmistuksen vaatimuksia.

Uudessa rakennuksessa aloitti viime viikon alussa toimintansa ravintokeskus, joka huolehtii sairaala-alueen ruokahuollosta ja tiskeistä, ja Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän hallinto muutti tiloihin loppuviikosta. Huhtikuun aikana tiloihin muuttaa myös Joensuun työterveys. Myös Siun Sote -hallinto aloittaa toimintansa uusissa tiloissa. M-rakennuksessa on myös keskussairaalan kokoustiloja, päätearkisto ja auditorio.

Automatisoinnilla tehoja ruoanvalmistukseen

M-rakennuksen suunnittelun lähtökohtana oli tarve täysin uudistetulle ravintokeskukselle. Muutoksen mukana koko ruoanvalmistuksen ja –säilytyksen prosessi muuttui, ja henkilökunnan ruokailutilojen koko kasvoi 220 paikkaiseksi.

Potilasaterioiden valmistamisessa on nyt siirrytty käyttämään cook&chill –menetelmää, jossa ruoka jäähdytetään 90 minuutin aikana heti kypsennyksen jälkeen vain kolmiasteiseksi. Ruoka annostellaan ja jaetaan kylmänä osastoille meneviin ruokavaunuihin, joissa ruoat säilyvät kylmänä. Kun ruoka-aika lähestyy, vaunu kuumentaa ruoan oikean lämpöiseksi automaattisen ohjeistuksen mukaisesti.

Menetelmää on testattu ennakkoon ja ruoan laadun, ulkonäön ja ravintoarvojen säilyminen on varmistettu. Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän ravintopalvelupäällikkö Hannele Heikkinen-Ritala kommentoi, että uuden tuotantotavan ansiosta myös työvuorot toimivat nyt päivävuoroissa, ja kaikki ruokapalveluntyövuorot sijoittuvat kello 6.45–17.00 väliselle ajalle.

Ruoanvalmistuksen lisäksi ravintokeskuksessa on automatisoitu myös muita vaiheita: esimerkiksi astioiden pesu ja lajittelu on hyvin pitkälle automatisoitu. Aamupuuro, leivät ja pullat voidaan esivalmistella edellisiltapäivän aikana, minkä jälkeen automaattiset laitteen hoitavat kypsennyksen määrättynä ajankohtana seuraavan yön pikkutunneilla. Kun ensimmäinen työntekijä aloittaa työvuoronsa aamulla, alkaa puuro olla jo valmis ja keskussairaalan oman leipomon tuotteet paistuvat mukavasti uunissa.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 13/2016.