Marja Sormunen on aina viihtynyt järven rannalla, mieli lepää ja ajatukset tuulettuvat.

Marja Sormunen Tohmajärveltä kutsuttiin puolueen kunniajäseneksi SDP:n Tampereen puoluekokouksessa.

Joskus 70-luvun alussa Liisa Jaakonsaari toi Oulun yliopiston opiskelijalle liittymiskaavakkeen allekirjoitettavaksi. Matti Ahdekin silloin Oulussa näkyvästi vaikutti.

– Opiskelin kielten lisäksi myös sosiologiaa, ja perehdyin kaikkiin aatesuuntiin ennen oman puolueen valintaa, mutta tulinen aatteen palo vetäisi mukaansa, muistelee Marja Sormunen sosialidemokratian polkunsa alkuaskelia.

Oulussa opiskelijayhdistys, Jyväskylässä auskultoidessa työväenyhdistys, sitten Helsingissä vain puolueen jäsenyys. Vuonna 1978 ensimmäiseen virkaansa nimitetty nuori englannin opettaja aloitti Tohmajärvellä ja liittyi heti Tohmajärven-Kemien työväenyhdistykseen, joka nykyisin Tohmajärven demareina tunnetaan.

– Arvot, joita kannatan, tiivistää Sormunen perusteluiksi aktiivisuudelleen.

Rauha, tasa-arvo, solidaarisuus, oikeudenmukaisuus sekä yhteisyys ja yhteisöllisyys. Näiden periaatteiden merkitys ei ole ainakaan vähentynyt näiden vuosikymmenten aikana.

– Toisia pitää kunnioittaa, vaikka eri mieltä ollaankin. Nykyisin poliittisessa keskustelussa käytetään ihan hirveää kieltä.

Tohmajärvelle nuori englannin opettaja tuli ensimmäiseen varsinaiseen työpaikkaansa. Pohjoisen tytölle toinen paikka oli tarjolla Sodankylässä, mutta Tohmajärvi oli lähempänä Kesälahtea, joka oli jo aiemmin tehnyt vaikutuksen kauniilla maisemillaan.

– Tulin Tohmajärvelle vuodeksi, naurahtaa samassa työpaikassa liki neljä vuosikymmentä viihtynyt opettaja.

TOHMAJÄRVI, RÄÄKKYLÄ / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaan lehdestä nro 25/2020