Viinijärven rannalla Polvijärven solassa haliaasit Inkeri ja Rinkeli viettävät valtaosan ajastaan. Ympäröivä luonto ja eläimet ovat Katja Havukaiselle itselleenkin tärkeä voimavara.

Nepsyvalmentaja Katja Havukainen leikkii, tarinoi ja ottaa koiran ja aasit työkavereikseen helpottaessaan asiakkaansa arkielämän vaikeuksia.

Pakkasaamuna polvijärveläinen Katja Havukainen harjaa Viinijärven rannalla kahta haliaasiaan, Inkeriä ja Rinkeliä.

– Tämä aasiäiti ei välitä harjaamisesta, ja loimikin on Inkerin mielestä tarpeeton, Havukainen kertoo kulkiessaan hehtaarin kokoisessa aitauksessa loimi sylissä työkavereidensa kanssa.

Haliaaseista ja berninpaimenkoira Jalosta tuli vuoden lopulla virallisesti Katja Havukaisen työkavereita: palvelunostaja hyväksyi Havukaisen Ohjaus & Valmennus Girjo -yrityksen tarjouksen eläinavusteisesta terapiasta.

– Jo tätä ennenkin asiakkaani ovat voineet käydä meillä ja tavata aasit ja Jalo-koiran, ja näillä kohtaamisilla on ollut erilaisia kuntoutukseen liittyviä tavoitteita. Nyt tämä eläinavusteinen terapia on virallisesti kirjattu ylös sopimukseen, Havukainen kertoo.

Katja Havukaisen neuropsykiatrisen valmennuksen eli nepsyvalmennuksen asiakkaat ovat yleensä lapsia ja nuoria, joilla on erilaisia neuropsykologisia pulmia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ADD- tai ADHD-diagnoosia tai erilaisia autismikirjon haasteita.

POLVIJÄRVI / Pia Paananen

Lue lisää lehdestä nro 4/2018