SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Hallitus horjuttaa toimillaan maamme työmarkkinoiden vakautta tavalla, jolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia, sanoo Huhmarissa vieraillut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä ei voi syyttää ainakaan laiskuudesta tai ylimielisyydestä omaa kenttäväkeään kohtaan: Mies vieraili lauantaina ensin aamutuimaan TV1:n Ykkösaamussa ja ajoi tämän perään vielä Polvijärven Huhmariin SDP:n Savo-Karjalan piirin työkokoukseen ja sieltä illaksi kotiin Mäntsälään.

Mutta näin on tehtävä, sillä juuri nyt suomalaisessa yhteiskunnassa vallitseva räjähdysherkkä tilanne vaatii työväenpuolueen puheenjohtajalta johtajuutta ja työntekoa itseä säästämättä. Samaa pieteetillä tapahtuvaa huomiota tarvitsee myös puolueen järjestötyön uudistus sekä kenttäväki, jonka ääntä Rinne kävi Huhmarissa kuulemassa.

On kuitenkin selvää, että puheenjohtaja Rinteellä oli Huhmarissa päällimmäisenä mielessä akuutti konflikti hallituksen ja palkansaajien välillä.

– Hallitus on asettanut itsensä työantajaliiton asemaan ja alkanut sanella työehtoja. Jotta tilanne ei pääse eskaloitumaan, tarvitaan nyt kaikkien osapuolien palaamista neuvottelupöytään, Rinne vetosi lauantaina Huhmarissa.

Kilpailukykyä hakemassa? 

Hallitus ilmoitti viime viikolla yksipuolisesti heikentävänsä suomalaisen viennin kilpailukyvyn parantamiseksi muun muassa sairaanhoitajien työtä koskevia lisiä ja ylityökorvauksia sekä valtion virkamiesten lomia.

Rinteen on vaikea ymmärtää, mitä tekemistä suomalaisen sairaanhoitajan tai kaupan kassan palkalla on suomalaisen vientituotteen hintakilpailukyvyn kannalta. Rinteen mielestä ylipäätään keskustelu Suomen hintakilpailukyvyn yleisestä heikkoudesta on harhaanjohtavaa.

– Sellaista on vain tietyillä matalan tuottavuuden aloilla, joilla tilannetta voitaisiin kohentaakin esimerkiksi paikallisesti sopien, Rinne sanoi.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 38/2015.