26033185324_8fc7b590b6_c
21-vuotias Anniina Luukkainen on uuden sukupolven taitavimpia harmonikansoittajia. Tätä nykyä Joensuussa asuva, opiskeleva ja vaikuttava Anniina on paljasjalkainen kiteeläinen.

– Kitee on ihanan pieni kaupunki. Siellä rakastetaan perinteistä haitarimusiikkia ja keikkoja riittää. Kaupunki panostaa kulttuuriin. Kiteellä on runsaasti tapahtumia ympäri vuoden, Anniina Luukkainen sanoo.

Isoveljen ja ukin vaikutuksista

Anniina Luukkainen aloitti harmonikansoiton 6-vuotiaana Keski-Karjalan musiikkiopistossa. Isoveli ja ukki vaikuttivat taustavoimina.

– Ukilla oli vanha haitari, jota saimme kyläreissuilla aina näpelöidä. Isäni laulaa, soittaa tuubaa, baritonitorvea Keski-Karjalan musiikkiopiston puhallinorkesterissa ja bassoklaanissa. Isoveljeni soittaa myös sähköbassoa, kitaraa ja työskenteli aiemmin myös ääni- ja valohommissa teatterissa, studioilla ja livekeikoilla, nuori haitaristi kertoilee.

Harmonikka tuntui omimmalta ja monipuoliselta instrumentilta. Sen kaunis ääni ja nappulat kiehtoivat. Luukkainen pyrkii soittamaan musiikkia laidasta laitaan. Keikoilla hän soittaa myös kosketinsoittimia.

–  Pidän Astor Piazzollan tulisista tangoista ja suomi-iskelmästä. Opiskelen klassista musaa, mutta rakastan myös soittaa vanhoja valsseja ja Karjalan kunnailla-kansansävelmää varttuneempien pihajuhlissa, Anniina kertoo.

Teksti: Pauli Saarinen

Lue lisää lehdestä nro 26/2016.