Pasi Hyttinen (oik.) aloittaa JHL:n uutena pääluottamusmiehenä Tikkamäellä, kun pitkäaikainen pääluottamusmies Matti Pesonen siirtyy viettämään eläkepäiviään. Kalakaverin virkaan on jo lupautunut puolestaan Pesosen Pietu-koira.

Matti Pesonen tuli Tikkamäelle ammattimieheksi aprillipäivänä 1990, mutta varsinaisen uransa hän teki lopulta JHL:n pääluottamusmiehenä. 

Joensuun Tikkamäen luottamusmiesten toimistolla tapahtuu näinä aikoina huomattavia muutoksia, kun kaksikin pitkän päivätyön tehnyttä pääluottamusmiestä jää  eläkkeelle ja samalla pois luottamustoimistaan. 

Yksi on Tehyn Jouni Sallinen ja toinen JHL:n Matti Pesonen, molemmilla takanaan pitkälti yli kaksikymmentä vuotta pääluottamusmiehinä. 

Eläköitymisen tiimoilta herrat ovat lupautuneet tarjoamaan perjantaina 15.10. kello 11 alkaen tykillisen soppaa luottamusmiesten toimiston parkkipaikalla Tikkamäellä talo 8:n edessä. 

Pesosen jäädessä eläkkeelle tarkalleen ottaen 1.12. JHL:n pääluottamusmiehen tehtävät ottaa Tikkamäellä hoitaakseen tuttu mies, varapääluottamusmies Pasi Hyttinen. 

Hyttinen on hänkin toiminut sairaanhoitopiirin palveluksessa 1980-luvulta saakka pääosin mielenterveyshoitajana ja luottamusmiehenä Paiholassa. 

Jo nyt Pesosen pitäessä kertyneitä lomiaan ja saldovapaitaan Hyttinen hoitaa pääluottamusmiehen tehtävää täyspäiväisesti. Hän edustaa noin 750 Siun sotessa ja pelastuslaitoksella työskentelevää JHL:n jäsentä. 

– Homma ei ole uutta, mutta työmäärä lisääntyy aika paljon, Hyttinen kuvailee tuntojaan uudesta tehtävästään. 

Jatkuvassa muutoksessa

Matti Pesosella vuosia vierähti pääluottamusmiehenä tarkalleen ottaen 27. Siun soten tai sen edeltäjän sairaanhoitopiirin palveluksessa hän ehti olla kaikkiaan 32 vuotta. 

Työsuhde alkoi tarkalleen ottaen aprillipäivänä 1990. 

– Olin siihen aikaan maalarina yksityisessä firmassa, mutta ajaminen aamuin illoin Juukaan ja Mekrijärvelle rupesi tympimään. Sitten sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle haettiin vanhemman ammattimiehen virkaan maalaus- ja remonttimiestä, Pesonen kuvaa. 

Pesonen tuli valituksi kolmenkymmenen hakijan joukosta. Muutaman vuoden kuluttua leipätyön rinnalle tulivat myös pääluottamusmiehen työt. 

– Siihen tehtävään oli jo lupautunut toinen henkilö, joka sitten yllättäen perui suostumuksensa. Minut ympäripuhuttiin tehtävään parin tunnin varoitusajalla, Pesonen kuvaa. 

Pääluottamusmiehen pestin piti kestää alun perin kaksi vuotta, mutta  vähän pidempään urakassa lopulta vierähti, 27 vuotta kaikkiaan. Pesonen arvioi, että koko tuon ajan muutos oli jatkuvaa. 

– Pasille en ennusta ainakaan yhtään helpompaa sarkaa, kun kuntayhtymästä siirrytään uuteen hyvinvointialueeseen, Pesonen sanoo. 

Pesonen itse sen sijaan aikoo keskittyä lähitulevaisuudessa lempiharrastukseensa eli kalastukseen. Liiton hallitukseen hänen tilalleen on jo nimetty uudeksi edustajaksi Toni Sorsa ja myös ammattiosasto 212:n puheenjohtajuuden Pesonen luovuttaa seuraajalleen syyskokouksessa 3. joulukuuta. 

– Sitten istutaan pilkillä, Pesonen kiteyttää suunnitelmansa, vaikka muutamia kunnallisia luottamustoimia hänelle jääkin, niistä huomattavimpina Joensuun Kotien hallituksen sekä Pohjois-Karjalan Energiaholding Oy:n hallintoneuvoston puheenjohtajuudet.

JOENSUU / Arto Miettinen