PAMin Itä-Suomen aluepäällikkö Jarno Koski, sopimusasiantuntija Raimo Hoikkala, sopimustoimikunnan puheenjohtaja Mats Eriksson ja Pohjois-Karjalan osasto 721:n puheenjohtaja Hanna Puhakka kuuntelevat herkällä korvalla kentän ääntä kesäpäivillä.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin Pohjois-Karjalan ammattiosaston järjestämää Savo-Karjalan kesäpäivää vietettiin elokuun ensimmäisenä maanantaina Kiteellä.

Hutsin kentällä nähtiin ”tavallisten” urheilulajien kolmiottelun lisäksi sekä tarjotinjuoksukilpailut että puupullonheittoa. Niiden tuloslistauksella ei ehkä niin väliä, yhdessä tekeminen ja vaikuttaminen on tärkeämpää.

– Samalla juhlistetaan PAMin 20-vuotisuutta, sanoo järjestelyvastuussa olleen Joensuun osaston puheenjohtaja Hanna Puhakka.

Savokarjalaisille kesäpäiville porukkaa tuli pohjoiskarjalaisten lisäksi Savonlinnasta, Lappeenrannasta ja Mikkelistä, yhteensä vajaat sata henkeä. Ainakin liikunnallisen osuuden aikaan turvavälit suurella kentällä ja katsomossa oli helppo pitää.

Mikäli ajattelee, että ammattiyhdistyksen kesäpäivät ovat vain hupia ja hauskanpitoa, niin kannattaa tarkistaa näkökulmaansa. Ovathan ne sitäkin, mutta rentoutuneessa mielentilassa ja epävirallisessa tilanteessa nousee esille myös ratkaisevan tärkeitä asioita työelämästä.

– Viimeistään illalla on sitten helppo tarttua hihasta, kysyä tai ehdottaa jotain, kiittelee päivän vaasalainen kutsuvieras Mats Eriksson.

Eriksson toimii majoitus- ja ravitsemusalan sopimusalatoimikunnan puheenjohtajana. Työkseen hän tekee yövuoroa Scandic-hotellin vastaanotossa.

PAMin sopimusasiantuntija Raimo Hoikkala tietääkin, että kun Erikssonille soittaa aamulla yövuoron jälkeen, saa rehellisen vastauksen esimerkiksi siihen mitä yötyöntekijät arvostavat, painotetaanko enemmän vapaata vai lisäkorvauksia.

– Kesäpäivien jälkeen toinen hyvä tapa kysyä mielipiteitä onkin suoraan työpaikoilla, kiireen keskellä, silloin selviävät ne pienet isot jutut, miehet tuumaavat.

KITEE / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaisuudessaan lehdestä nro 24/2021