Ukki oli sata vuotta sitten perustamassa työväenyhdistystä näissä Sotkuman maisemissa, nyt kokoontuivat lapsenlapset häntä muistelemaan.

Sotkuman työväenyhdistyksen perustajan ja voimamiehen Ale Piiroisen lastenlapset muistelivat serkkutapaamisessa isovanhempiaan. 

Tammikuussa 1918 kokoontui Sotkumassa 22 henkeä perustamaan työväenyhdistystä. Mukana olivat pöytäkirjan mukaan myös veljekset Ale ja Juha ”Piiroonen”.

Varsinaisesti yhdistys saatiin perustettua seuraavana vuonna, Piiroiset edelleen mukana. Yhdistysrekisteriin se kuitenkin vietiin vasta 1946, vaikka aktiivista toimintaa oli ollut jo vuosikymmeniä, työväentalokin rakennettu talkoilla jo vuonna 1920.

Aleksander Piiroisen yhdeksästä lapsesta nuorin, Liisa Santala, ja 11 lastenlasta läheisineen, yhteensä 22 henkeä, kokoontui serkkutapaamiseen Sotkumassa kesäkuussa 2018.

– Idea syntyi Liisan 85-vuotispäivillä viime kesänä, että olisi mukava laajemminkin saada serkkuja kasaan, sanovat Liisan tytär Pirjo Ahlberg Vantaalta ja serkkunsa Anita Kinanen Kouvolasta.

Serkusparvi on jakautunut eri puolille Suomea, Pohjois-Karjalaa ja eteläisiin kaupunkeihin, yksi on Ruotsissakin. Kutsu kuului kuitenkin hyvin: vain kaksi oli estynyt saapumasta.

Anita Kinanen pyysi serkuiltaan kuvia ja muuta perintöaineistoa. Niistä syntyi runko muisteluiden pohjaksi, ja halu tutkia yhä lisää.

– Harmittaahan se, ettei ole aikanaan tullut kysellyksi omilta vanhemmiltaan, Anita myöntää nyt.

Monta asiaa tuli täysin yllätyksenä, myös ukin yhteiskunnallinen vaikuttaja-asema. Liisa-tädin hyvästä muistista oli paljon apua pöytäkirjoja ja Kansan Voiman arkistoja penkoessa.

POLVIJÄRVI / Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 25/2018