Pron puheenjohtaja Jorma Malinen näkee yhteiskuntasopimuksen käytäntöön viemisessä vielä työsarkaa.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen näkee yhteiskuntasopimuksen käytäntöön viemisessä vielä työsarkaa.

Vaikka yhteiskuntasopimusneuvotteluissa näyttää syntyneen viidennellä yrittämällä jotakin tulosta, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen pitää urakkaa vielä kaikkea muuta kuin valmiina. 

Tämä siksi, että koko yhteiskuntasopimuksen sisältö näyttää jäävän hyvin yleiselle tasolle ja varsinainen käytännön työ tapahtuu sopimusaloilla ja työpaikoilla.

Varsinkin sitä Malinen pitää epärealistisena, että alakohtaiset sopimukset saataisiin neuvoteltua toukokuun loppuun mennessä, kuten tavoitteeksi on asetettu.

– Meilläkin on Prossa neuvoteltavana yli 60 eri työehtosopimusta, joissa jokaisessa yhteiskuntasopimuksen linjaukset ja tavoitteet toteutetaan eri tavoilla, kuvaa Pron puheenjohtaja Malinen, joka vieraili Joensuussa Pron edunvalvontakiertueen merkeissä.

Pron lisäksi työehtosopimusten suuri määrä on myös joidenkin työnantajaliittojen ongelma; esimerkkinä tästä voidaan mainita Palvelualojen työnantajat Palta, jonka alaisuudessa on yli 100 työehtosopimusta.

– Itse näen realistisena, että suurimmat sopimusalat saadaan neuvoteltua. Yhteiskuntasopimuksen sisältö näyttää olevan hyvin ympäripyöreä ja sen alakohtainen soveltaminen näyttää erittäin työläältä tehtävältä, Malinen linjasi maanantaina Joensuussa.

Kaikki tuskin mukana

Nyt esillä ollut ratkaisu yhteiskuntasopimuksesta saanee siunauksensa viikon sisään, kun SAK käsittelee keskusjärjestöistä viimeisimpänä asiaa ensi maanantaina. Malisen mukaan neuvotteluissa yksikään osapuoli ei saavuttanut haluamaansa, mutta paperi tarjoaa osapuolille sentään mahdollisuuden kasvojensa pelastamiseen.

Esillä julkisuudessa ovat olleet sisältöseikoista jo joidenkin työantajamaksujen siirtäminen nykyistä enemmän työntekijälle sekä 24 tunnin vuosityöajan pidennys vastikkeettomasti. Esillä ovat olleet myös määräaikainen julkisen alan lomarahojen leikkaus sekä kriisilauseke, jonka avulla työnantaja voi sopeuttaa työehtoja taloudellisissa vaikeuksissa. Sopimukseen on kirjattu myös tes-perusteisen paikallisen sopimisen edistäminen.

Malinen ei usko, että nyt esillä olleeseen sopimukseen lähtevät kaikki liitot mukaan, vaikka se keskusjärjestöissä hyväksyttäisiinkin. Sopimuksen sisältö tulee toki hyväksyä ensin myös Suomen hallituksessa.

– Maan hallitus tätä tuskin kuitenkaan lähtee kaatamaan, koska se tietäisi ennenaikaisia eduskuntavaaleja ja vaikeaa syksyn liittokierrosta, Malinen sanoo.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 9/2016.