Yrjö Räsäsnen uskoo, että kuntapolitiikka ja päätöksenteko tulee muuttumaan paljon, kun soteasiat siirtyvät maakunnalliselle hoidolle.

Yrjö Räsäsnen uskoo, että kuntapolitiikka ja päätöksenteko tulee muuttumaan paljon, kun soteasiat siirtyvät maakunnalliselle hoidolle.

Nurmeksen sosiaalidemokraattien sunnuntaina kokoontunut johtokunta peräsi uutta otetta pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon Nurmeksessa. Tilaisuudessa vieraillut kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen vuorostaan lupasi taistella maakunnan junayhteyksien puolesta.

Tuleva soteuudistus tulee pistämään kuntien talouden ja päätöksenteon uuteen asentoon. Mikä tulee esimerkiksi olemaan veroprosentti, kun sotekulut maksetaan joko valtion pussista tai maakuntaverona? Mitä taas tapahtuu ei lakisääteisille palveluille?

Myös kaupunginhallituksessa istuva Yrjö Räsänen pohti, että kunnan johtamisesta tulee aika mielenkiintoista.

– Joudutaan pohtimaan asioita aika paljon enemmän mitä menneinä vuosina.

– Missä ja mikä on se painopistealue. Vanhukset pitää hoitaa, sehän on selvä, mutta mitä kunta voisi tehdä väestörakenteen oikaisemiseksi.

Räsäsen mukaan hyvät asumisen, harrastusten ja päivähoidon olosuhteet tulevat olemaan jatkossa erittäin merkittäviä tekijöitä ihmisten saamisessa Nurmekseen asumaan ja elämään.

Nurmekseen onkin suunnitteilla uusi päiväkoti niin sanotun vanhan sairaalan tontille. Puurakenteisen päiväkodin lisäksi tontille on tarkoitus saada aikaan yhteisöpiha, jossa viihdytään vauvasta vaariin.

Nurmeksen demareiden tavoitteena on myös olla aloitteellinen työllisyyden ja pienyritysten toimintaedellytysten parantamisessa. Esimerkiksi niin sanotun kauppalan kansakoulun asunto-osaa tulisi hyödyntää yritystiloiksi.

Paikallisen osuuskunta Makasiinin vetäjä Veli-Matti Hurskainen nosti esille Juuassa suunnitellun mallin lieventämään pitkäaikaistyöttömyyden kunnalle aiheuttamia suoria eurorasituksia.

Juuassa puolet niin sanotuista sakkomaksuista, eli kunnan rahoitusosuudesta pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta käytettäisiinkin oikeaan palkkatukityöllistämiseen. Tämä toisi lisää verotuloja kunnalle, ja katkaisisi pitkäaikaistyöttömien työttömyysjakson. Nurmes maksaa sakkomaksuja noin 600 000 euroa vuodessa Juuan tapaan.

– Minusta olisi erinomaisen hyvä malli, ja voitaisiin kopioida sellaisenaan meille, Hurskainen totesi.

Kokous päättikin esittää samanlaista mallia maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa lisäyksenä ensi vuoden talousarvioon. Vaikka sunnuntaina kokoustajien mielessä väikkyi epäilys, että noinkohan hallitus sille lämpenee, niin esitys meni kaupunginhallituksessa yksimielisesti läpi.

– Joskus on aina sitä turhaa epäuskoa, Hurskainen totesi kannustavasti tiistaina.

Teksti ja kuva: Vesa Martikainen

Lue lisää lehden nrosta 47/2015.