Tomi Alatalo, Joni Seppälä, Ida Sofia Fleming ja Taru Vuokkola tulkitsivat pätkän Algot Untolan alias Maiju Lassilan elämästä Juha Hurmeen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa teoksessa Sanamyrsky. Tohmajärveläisyleisö osaa Lassilansa ja piti kokemastaan.

Juha Hurme ja Otava Ensemble avasivat Maiju Lassila -juhlavuoden.

Algoth Tietäväinen syntyi vuonna 1868 Tohmajärvellä. Algot Untolaksi hän muutti nimensä katkaistakseen juurensa köyhään taustaansa. Maiju Lassila ja monta muuta sukupuoletonta kirjoittajanimeä syntyivät sen jälkeen, kun Untola menetti miehuutensa tilanteessa, jossa oli mukana entiseksi ilmoittautuva naisystävä ja rikkihappoa.

Kirjailija, teatterintekijä, Finlandia-voittaja Juha Hurme on hurmioitunut Maiju Lassilana parhaiten tunnetusta kirjoittajasta, jolle yksi nimi ei riittänyt. Nimiä ja nimimerkkejä oli kymmeniä.

– Hän piiloutui häpeää, hän hävitti nimestään sukupuolen, hän lakkasi elämästä kansalaisena, tiivisti Hurme sunnuntaina Tohmajärvellä.

Maanantaina tuli täyteen 100 vuotta Lassilan kuolemasta, mihin tohmajärveläisten juhlavuoden avaus oli täsmätty. Se päättyy marraskuun lopulla Lassilan 150-vuotissyntymäpäivään.

Avausesityksenä Tohmajärven työväentalolla oli Juha Hurmeen kirjoittama ja Otava ensemble -ryhmälle ohjaama pienoisnäytelmä Sanamyrsky. Se kertoo Lassilan elämänvaiheesta, josta alkoi kirjoittajana tuottavimmat viimeiset kymmenen vuotta: 30 teosta eri nimillä.

– Tuona ihmeellisenä vuonna 1908, josta kolme ensimmäistä kuukautta hän oli sairaalassa, jossa jo toimitti samalla Satakunta-lehteä ja kirjoitti Harhama-romaania, syntyi yhteensä ainakin 2 800 sivua tekstiä, sillä Martva-romaanikin oli jo hyvässä vauhdissa.

TOHMAJÄRVI / Riitta Mikkonen
Lue lisää lehdestä nro 21/2018