Luontaistuoteyrittäjä Martiskainen näkee, että Ylä-Karjalan luonnon puhtaus voisi olla alueen elinvoiman nostaja. Luomusertifikaatti, luomuyrittäjyys, tuotekehittely ja tuotteiden jalostus toisivat monipuolisesti töitä alueelle raaka-aineiden kerääjistä ja prosessoijista kemisteihin. Kysyntää valmiille tuotteille maailmalla riittää.

Luontaistuoteyrittäjä Jouko Martiskainen uskoo, että potentiaalia erilaisiin innovaatioihin on Ylä-Karjalan alueella loputtomasti. Mahdollisuus kytee luonnossa ja luomussa.

Potentiaalia on rajattomasti, Jouko Martiskainen pohtii, kun on kyse Ylä-Karjalan elinvoiman kehittämisestä. Hän näkee, että alueella olisi mahdollisuus jalostaa luonnonvaroista erilaisia tuotteita, jos asiaan panostettaisiin kunnolla.

– Toistaiseksi täältä puuttuu infrastruktuuri, vaikka kaikki ainesosat löytyvät. Teollisuus on kehä kolmosen sisäpuolella, hän toteaa.

Martiskainen kannustaakin Ylä-Karjalan yrittäjiä kokeilemaan uutta. Hän mainitsee, että yhteistyöllä mahdollisuudet vielä tuplaantuvat. Pelkän puuhiilen ja puuöljyn valmistamisesta sekä niin sanotusta raskaasta teollisuudesta ei ole Martiskaisen mukaan kyse – ajatusta teollisuudesta voitaisiin laajentaa.

– Meillä on puhtaassa luonnossa esimerkiksi yrttejä ja marjoja, joista voitaisiin prosessoida valmiita tuotteita.

Esimerkkinä Martiskainen kertoo Ranskassa sijaitsevasta 10 000 hehtaarin luomualueesta, josta tuotetaan männynkuoriuutetta.

– Männyn kuori prosessoidaan uutteeksi. Yhdestä kuutiosta tulee yksi kilo uutetta. Uutteen hinta on markkinoilla 1 000 euroa per kilo. Kysymys kuuluukin, mitkä olisikaan meidän mahdollisuudet tällä alueella tällaisten tuotteiden kehittämiseen?

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari

Lue lisää lehdestä nro 38/2017.