Isän jatkosodassa Syvärillä tekemä mandoliini soi Voitto Voutilaisen näpeissä.

Polvijärveläinen kunnanvaltuutettu Voitto Voutilainen jättäytyi kuntavaaleissa pois ehdokkuudesta ja halusi kannustaa nuorempia mukaan kuntapolitiikkaan. Työuransa hän teki tielaitoksen rakennusmestarina.

Polvijärven Sotkumassa 6.5.1947 syntynyt Voitto Voutilainen syntyi kahdeksanlapsisen sisarusparven esikoisena. Hän valmistui rakennusmestariksi Joensuun Wärtsilän teknillisestä oppilaitoksesta 1971. Työharjoittelussa tutuksi tuli muun muassa Vuonoksen kaivoksen rakentamistyöt. Outokummusta löytyi myös aviopuoliso Raija Karttunen.

Varsinaisen 31 vuotta kestäneen työuransa Voutilainen teki tielaitoksen rakennusmestarina.

– Toimin tielaitoksen suunnittelutoimen soraryhmän ja maa-aineksen vetäjänä ja projektipäällikkönä. Töihin kuuluivat maa-ainessuunnitelmien laatiminen ja luvat, Voutilainen mainitsee esimerkkeinä.

Hän laskee olleensa suunnittelemassa 50 kilometriä tietä eripuolilla Pohjois-Karjalaa. Nykyinen teiden kunnossapidon taso huolestuttaa.

– Pohjois-Karjalan tiepiirin yhdistäminen Savo-Karjalan tiepiiriin johti siihen, että tiemäärärahoista pääosa jää nyt Savon puolelle, Voutilainen harmittelee.

Teiden kunnossapito kärsii myös siitä, että urakointi ulkoistettiin ja urakoitsijat valitaan kilpailutuksella.

– Tielakihan ei velvoita muuhun kuin siihen, että teiden on oltava ajettavassa kunnossa.

Teksti ja kuvat: Ilpo Paananen

Lue lisää lehdestä nro 20/2017.