Vienalainen runonlaulaja Miihkali Perttunen (1815–1899) aterioimassa poikansa kotona Latvajärven Saaren kylässä 1894. Kuva: Into Konrad Inha 1894.

Elias Lönnrotin käsityksen mukaan ”suurin Kalevalan laulaja” oli Arhippa Perttunen. Kirkonkirjoissa  Arhip Ivanov, Vuokkiniemen Latvajärven kylässä elänyt mies syntyi todennäköisesti 1769. Myöhemmin näkyy vuoden 1841 kohdalla merkintä:  ”7. joulukuuta v. 1841 on kuollut 79-vuotiaana latvajärveläinen talonpoika Arhip Ivanov”. Saman kuun 9. päivänä hänen ruumiinsa siunasivat pappi Georgi Andrejev ja suntio Vasili Vtoryi.

Suvun perimätieto kertoo, kuinka ensimmäiset Perttuset tulivat Latvajärvelle Oulujoelta, siis Pohjois-Suomesta.  Arhippa  oli ollut ”luja mies luadujah”. Arhipan talo oli keskikylällä, ”Valtasen termällä”. Arhippa oli nuorena isäntänä opastanut poikansakin ahkeriksi miehiksi. Arhipan talossa tultiin hyvin toimeen. Miehen rotevaa olemusta kuvaa se, kuinka hänen rasvanahkainen leveä vyöremminsä oli ”arssinan ja kolmen korttelin pituinen ja se ylettyi reilusti ukon vankan vartalon ympäri”.

Tatjana Perttunen on kirjailija Jaakko Rugojeville vuonna 1957 kertonut, miten Latvajärven kylässä Arhipan poika Miihkali Perttunen muisti kaikki isänsä Arhipan laulut: ”Hyvä laulaja usein lauloi venehessä, kun souvettih’ milloin kalalla, milloin heinän niitossa, milloin loittosimmilla (etäisimmillä) nurmiloilla tai työmailta kotiin palatessa.”

Tatjana kertoo: ”Toisinaan metsäpirttilöillä levähysaikana laulettih ta starinua sanottih. Talvi-iltoinakin laulettih’. Ennen muinoin ”rajaseudun taloissa keitettiin keittoviinua, sitä särvettih’ vain lusikalla”.

Arhipan aikaisia lauluja laulettiin häissä, ja silloinkin, kun ihminen oli lähössä tuonilmaseh’.

Arhippaa oli mainittu hyväluontoiseksi ja avuliaaksi mieheksi. Arhipan äiti oli Jekaterina Jemeljanova, joka 1805  oli 71 vuoden ikäinen. Arhippa Perttusen sisar Maria oli 20-vuotias ja toinen sisar Solomonia 18-vuotias, vuosien 1793–1796 Vuokkiniemen kirkonkirjoissa.

Teksti: Unto Martikainen

Lue lisää lehden nrosta 8/2017.