Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten alueellinen suunnitelma sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä Outokummussa ja Polvijärvellä on julkaistu.

Suun­ni­tel­ma on lä­he­tet­ty mo­lem­piin kun­tiin sekä hy­vin­voin­ti­a­lu­een vai­kut­ta­mis­toi­mie­li­mil­le ja lau­ta­kun­nil­le lau­sut­ta­vak­si.

Jär­jes­tä­mis­suun­ni­tel­mas­sa on ku­vat­tu Ou­to­kum­mun laa­jan pal­ve­lun sote-ase­man pal­ve­lu­va­li­koi­ma sekä Pol­vi­jär­ven kiin­te­ään toi­mi­paik­kaan tuo­tet­ta­vat liik­ku­vat lä­hi­pal­ve­lut. Suun­ni­tel­mas­sa on myös ar­vi­ot hy­vin­voin­ti­a­lu­een ti­la­tar­peis­ta alu­eel­la sekä las­kel­mat suun­ni­tel­man ta­lous­vai­ku­tuk­sis­ta.

Ou­to­kum­mun laa­jan pal­ve­lun sote-ase­mal­la on suun­ni­tel­man mu­kaan tar­koi­tus jär­jes­tää hoi­ta­jan, lää­kä­rin, fy­si­o­te­ra­peu­tin, mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lu­jen, neu­vo­la­pal­ve­lu­jen ja suun ter­vey­den­huol­lon vas­taa­not­to­pal­ve­lu­ja kaik­ki­na ar­ki­päi­vi­nä. Ku­van­ta­mis­pal­ve­lut ja näyt­tee­not­to toi­mi­si­vat niin ikään ar­ki­päi­vi­sin. Ge­ri­at­ri­an po­lik­li­ni­kan pal­ve­lui­ta oli­si tar­jol­la vii­koit­tain. Las­ten toi­min­ta­te­ra­pi­an pal­ve­lut oli­si­vat Li­pe­ris­sä, ku­ten täl­lä­kin het­kel­lä. Sote-ase­man yh­tey­des­sä toi­mii 20-paik­kai­nen kun­tou­tus­sai­raa­la eli pe­rus­ter­vey­den­huol­lon vuo­de­o­sas­to. Kou­lu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­to toi­mii op­pi­lai­tok­sil­la, ja kou­lu­lais­ten suun ter­veys­tar­kas­tuk­sia teh­täi­siin myös kou­luil­la.

Pol­vi­jär­ven kiin­te­äs­sä toi­mi­pai­kas­sa on suun­ni­tel­man mu­kaan mää­rä jär­jes­tää hoi­ta­jan ja fy­si­o­te­ra­peu­tin vas­taa­not­to­pal­ve­lut ar­ki­päi­vi­sin ja lää­kä­rin vas­taa­not­to­pal­ve­lut kol­me­na päi­vä­nä vii­kos­sa. Mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lu­jen hoi­ta­jan vas­taa­not­to oli­si Pol­vi­jär­vel­lä kah­te­na päi­vä­nä vii­kos­sa. Näyt­tee­no­ton au­ki­o­lo­a­jat pe­rus­tui­si­vat näyt­tee­not­to­mää­riin. Ge­ri­at­ri­an po­lik­li­ni­kan toi­min­taa sekä neu­vo­la­pal­ve­lu­ja oli­si Pol­vi­jär­vel­lä vii­koit­tain. Ai­kuis­ten ham­mas­hoi­to­la­pal­ve­lut oli­si­vat Ou­to­kum­mus­sa, mut­ta las­ten ja hoi­va­ko­tien asuk­kai­den oi­ko­mis­hoi­to­ja ja suu­hy­gie­nis­tin vas­taa­not­to­käyn­te­jä teh­täi­siin kou­luil­la, päi­vä­ko­deis­sa ja asu­mis­pal­ve­luis­sa pai­kan pääl­lä. Kou­lu- ja opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lut to­teu­te­taan edel­leen lä­hi­pal­ve­lu­na. Lä­him­mät ku­van­ta­mis­pal­ve­lut oli­si­vat tar­jol­la Ou­to­kum­mus­sa tai Li­pe­ris­sä.

So­si­aa­li­pal­ve­lut jat­ku­vat sekä Ou­to­kum­mus­sa et­tä Pol­vi­jär­vel­lä käy­tän­nös­sä en­nal­laan. Sekä ikään­ty­nei­den pal­ve­luis­sa et­tä per­he- ja so­si­aa­li­pal­ve­luis­sa suu­rin osa pal­ve­luis­ta to­teu­te­taan jo nyt ko­ti­käyn­tei­nä tai liik­ku­va­na lä­hi­pal­ve­lu­na, ku­ten muun mu­as­sa ko­ti­hoi­to. Asu­mis­pal­ve­lui­ta ei­vät laa­jan pal­ve­lun sote-ase­mien muu­tos­suun­ni­tel­mat kos­ke, vaan ikään­ty­nei­den ja vam­mais­ten asu­mi­syk­si­köt jat­ka­vat en­nal­laan, sa­moin kuin kun­tout­ta­va päi­vä­toi­min­ta ja ke­hi­tys­vam­mais­ten työ- ja päi­vä­toi­min­not.

Ou­to­kum­mun ja Pol­vi­jär­ven pal­ve­luis­ta pää­te­tään lau­sun­to­kier­rok­sen ja hen­ki­lös­tö­vai­ku­tuk­sia kos­ke­vien yh­teis­toi­min­ta­neu­vot­te­lu­jen jäl­keen tou­ko­kuun lo­pus­sa, jon­ka jäl­keen toi­meen­pa­no al­kaa vai­heit­tain. Yh­des­sä yös­sä muu­tok­set ei­vät ta­pah­du, vaan niin ta­lou­del­li­set re­surs­sit kuin hen­ki­lös­tön saa­ta­vuus­kin sa­ne­le­vat raa­me­ja käy­tän­nön to­teu­tuk­sel­le ja ai­ka­tau­luil­le.

Suun­ni­tel­ma on jul­kais­tu Siun so­ten verk­ko­si­vuil­la osoit­tees­sa: www.siun­so­te.fi/pal­ve­lust­ra­te­gia.