Suomen Vuoden Kyläksi 2024 on valittu Kiteellä sijaitseva Puhos.

Kau­nis his­to­ri­al­li­nen mil­jöö myl­lyi­neen ja pe­rin­ne­na­ve­toi­neen, alu­een vie­res­sä so­li­se­va van­ha ka­na­va, hie­nos­ti va­rus­tel­tu Pu­hos­kar­ta­non leik­ki­puis­to, ma­ta­la­ran­tai­nen ui­ma­paik­ka, myl­ly­ra­vin­to­la sekä kau­nis ym­pä­röi­vä luon­to ve­sis­töi­neen muo­dos­ta­vat Van­han Pu­hok­sen, ja Pu­hok­sen sy­dä­me­nä syk­kii Pu­hok­sen kou­lu, jon­ka yh­tey­des­sä toi­mii myös päi­vä­ko­ti.

Pu­hok­ses­sa on vii­mei­sen kol­men vuo­den ai­ka­na saa­tu ai­kaan mer­kit­tä­vä muu­tos ky­län vi­rey­des­sä ja yh­tei­söl­li­syy­des­sä. Kes­kei­nen roo­li tä­män muu­tok­sen to­teut­ta­mi­ses­sa on ol­lut ke­vääl­lä 2021 pe­rus­te­tul­la Pu­hok­sen ke­hit­tä­mi­syh­dis­tys ry:llä, joka ot­ti vas­tuul­leen ky­län ke­hit­tä­mi­sen koor­di­noi­mi­sen ja läh­ti mää­rä­tie­toi­ses­ti tait­ta­maan alu­eel­la käyn­nis­ty­nyt­tä näi­vet­ty­mis- ja taan­tu­mis­ke­hi­tys­tä po­si­tii­vi­sem­paan suun­taan. Pu­hok­sel­le on muun mu­as­sa ra­ken­net­tu leik­ki­puis­to ja Mör­ri­met­sä sii­hen liit­ty­vi­ne laa­vui­neen, hir­vi­tor­nei­neen ja pit­kos­pui­den sekä ke­hi­tet­ty uu­si on­nis­tu­nut Pu­hok­sen Va­lot -ta­pah­tu­ma.

– Suo­men Vuo­den Kylä -va­lin­ta­raa­ti oli vai­kut­tu­nut ky­län ja kau­pun­gin esi­mer­kil­li­ses­tä yh­teis­työs­tä. Ky­län suun­ni­tel­mia ei vas­tus­te­ta, vaan ale­taan yh­des­sä miet­ti­mään yh­teis­työ­mah­dol­li­suuk­sia. Haas­teis­ta huo­li­mat­ta kylä on pys­tyt­ty pi­tä­mään elin­voi­mai­se­na, ja ky­lä­kou­lun ja päi­vä­ko­din säi­lyt­tä­mi­sen mer­ki­tys on hyvä esi­merk­ki muil­le, to­te­aa Suo­men Vuo­den Kylä -raa­din ja Suo­men Ky­lät ry:n pu­heen­joh­ta­ja Ar­to Pirt­ti­lah­ti.

– Tän­ne minä kuu­lun, tääl­lä minä ha­lu­an asua.

Pu­hok­sen ke­hit­tä­mi­syh­dis­tys ry:n pu­heen­joh­ta­ja Kai­su Lei­no­nen ker­too, et­tä Pu­hok­sen voit­to on suu­ri kun­ni­a­no­soi­tus pu­hos­lai­sil­le. Li­säk­si voit­to on tun­nus­tus kai­kil­le, jot­ka usei­den vas­toin­käy­mis­ten jäl­keen ei­vät jää mu­reh­ti­maan asi­oi­ta, vaan tart­tu­vat toi­meen ja jat­ka­vat hy­vää työ­tä oman ky­län­sä hy­väk­si.

– Suo­men par­haan ky­län voi­ma on toi­me­li­as ky­läyh­tei­sö, mut­ta vii­me ai­koi­na nou­se­va tren­di ky­läl­läm­me on “sa­la­pu­hos­lai­suus”. Meil­le on muut­ta­nut usei­ta ih­mi­siä, jot­ka ovat omien alo­jen­sa eh­do­ton­ta huip­pua. He ar­vos­ta­vat omaa rau­haa ja ren­toa il­ma­pii­riä. Oman­kin ko­ke­muk­se­ni mu­kaan Pu­hok­seen juur­tuu no­pe­as­ti ja voi vaan to­de­ta: tän­ne minä kuu­lun, tääl­lä minä ha­lu­an asua.

– Kump­pa­nuus­so­pi­muk­siin poh­jau­tu­va yh­teis­työ Ki­teen kau­pun­gin kans­sa on osoit­tau­tu­nut en­si­luok­kai­sek­si ta­vak­si to­teut­taa ke­hit­tä­mi­si­de­oi­ta no­pe­as­ti ja kus­tan­nus­te­hok­kaas­ti. Tä­män toi­min­ta­mal­lin ha­lu­ai­sim­me le­vi­ä­vän kaik­ki­al­le. Me­nes­tyk­sem­me ei ole sa­lai­suus. Toi­sin sa­no­en, saa ko­pi­oi­da, kan­nus­taa Lei­no­nen.