Porokylän Leipomo Oy aloitti gluteenittomien tuotteiden valmistuksen 10 vuotta sitten.

Tänä vuon­na glu­tee­nit­to­mien tuot­tei­den osuus yh­ti­ön lii­ke­vaih­dos­ta nou­see liki 10 mil­joo­naan eu­roon, eli noin 35 pro­sent­tiin lei­po­mon koko lii­ke­vaih­dos­ta. Glu­tee­nit­to­mat tuot­teet val­mis­te­taan lei­po­mon Ke­vät­nie­men yk­si­kös­sä.

Po­ro­ky­län Lei­po­mos­sa glu­tee­nit­to­mien lei­von­nais­ten ta­ri­na al­koi vuon­na 2013. Tuol­loin val­mis­tui lei­po­mon Nur­mek­sen yk­si­kön laa­jen­nus, ei­kä lei­po­mon Liek­san yk­sik­köä tar­vit­tu enää muun mu­as­sa ruis­lei­pien val­mis­tuk­seen. Yh­ti­ön sil­loi­nen toi­mi­tus­joh­ta­ja Timo Vää­nä­nen päät­ti muut­taa Liek­san yk­si­kön glu­tee­nit­to­mak­si.

Al­ku­vai­hee­seen liit­tyy ta­ri­na le­gen­daa­ri­ses­ta lei­pu­ri Mar­jat­ta Par­ta­ses­ta:

– Liek­sas­sa työs­ken­nel­leel­lä lei­pu­ri Mar­ja­tal­la oli vil­ja-al­ler­gi­nen ty­tär, jol­le hän lei­poi glu­tee­nit­to­mia tuot­tei­ta. Nämä re­sep­tit Mar­jat­ta muo­va­si tuo­tan­toon so­pi­vik­si, ker­too Po­ro­ky­län Lei­po­mon toi­mi­tus­joh­ta­ja Erik Kär­ki.

Glu­tee­nit­to­mien tuot­tei­den va­li­koi­maan kuu­lui alus­sa kuu­si tuo­tet­ta. Ny­ky­ään Ke­vät­nie­mes­sä lei­vo­taan yli viit­tä kym­men­tä glu­tee­ni­ton­ta lei­po­mo­tuo­tet­ta, jois­ta osa on so­pi­mus­val­mis­tus­ta.

– Glu­tee­nit­to­mis­sa tuot­teis­sa on edel­leen kas­vu­po­ten­ti­aa­lia. Pe­rin­tei­ses­ti ky­syn­tää ovat luo­neet vil­ja-al­ler­gi­set ja ke­li­aa­ki­kot, mut­ta hei­tä suu­rem­pi osa vä­es­tös­tä et­sii vat­sa­vai­voi­hin­sa apua glu­tee­nit­to­mas­ta ruu­as­ta. Osa ku­lut­ta­jis­ta myös ha­lu­aa väl­tel­lä glu­tee­nia mo­ni­nais­ten ruo­ka­va­li­ot­ren­dien myö­tä, toi­mi­tus­joh­ta­ja Kär­ki ker­too.