Porokylän Leipomo Oy aloitti gluteenittomien tuotteiden valmistuksen 10 vuotta sitten.
Tänä vuonna gluteenittomien tuotteiden osuus yhtiön liikevaihdosta nousee liki 10 miljoonaan euroon, eli noin 35 prosenttiin leipomon koko liikevaihdosta. Gluteenittomat tuotteet valmistetaan leipomon Kevätniemen yksikössä.
Porokylän Leipomossa gluteenittomien leivonnaisten tarina alkoi vuonna 2013. Tuolloin valmistui leipomon Nurmeksen yksikön laajennus, eikä leipomon Lieksan yksikköä tarvittu enää muun muassa ruisleipien valmistukseen. Yhtiön silloinen toimitusjohtaja Timo Väänänen päätti muuttaa Lieksan yksikön gluteenittomaksi.
Alkuvaiheeseen liittyy tarina legendaarisesta leipuri Marjatta Partasesta:
– Lieksassa työskennelleellä leipuri Marjatalla oli vilja-allerginen tytär, jolle hän leipoi gluteenittomia tuotteita. Nämä reseptit Marjatta muovasi tuotantoon sopiviksi, kertoo Porokylän Leipomon toimitusjohtaja Erik Kärki.
Gluteenittomien tuotteiden valikoimaan kuului alussa kuusi tuotetta. Nykyään Kevätniemessä leivotaan yli viittä kymmentä gluteenitonta leipomotuotetta, joista osa on sopimusvalmistusta.
– Gluteenittomissa tuotteissa on edelleen kasvupotentiaalia. Perinteisesti kysyntää ovat luoneet vilja-allergiset ja keliaakikot, mutta heitä suurempi osa väestöstä etsii vatsavaivoihinsa apua gluteenittomasta ruuasta. Osa kuluttajista myös haluaa vältellä gluteenia moninaisten ruokavaliotrendien myötä, toimitusjohtaja Kärki kertoo.